„Гнездо под Балкана“ Д-р Д. Бойчев

Читалище и Библиотека

Читалище и Библиотека

На 10 ноември, в далечната 1902 година 33-ма будни българи, водени от казанлъшкия учител Иван Бонев Елкин, са разпалили пламъка на Ученолюбиво дружество „Звезда”, както тогава се е наричало, и са поставили основите на читалищната дейност в с. Голямо Дряново. Имената на тези голямодряновски будители са запазени на документ, който се съхранява в музейната сбирка на селото.

Тогава, в годините на мизерия и все още неизвоювана свобода, в новия духовен център хората се запознават с един нов вид общуване – театъра. Новосформираното дружество не е разполагало със своя сграда, затова първите театрални постановки са се играели в две стаи на началното училище. Първата постановка на сцената на Голямо Дряново е „Многострадална Геновева”. Художник на декорите е бил учителят Иван Бонев, а по-късно и художникът-голямодяновец Йордан Баров.

През 1920-1921 година изцяло на доброволни начала и с дарения е построена нова сграда на читалището – с две учебни стаи, салон и сцена. Над сцената е поставен надпис, който съществува и до днес „Силата е в съгласието”

До 1970 година читалищната дейност е в апогея си, а драматичният състав записва в репертоара си много пиеси. След 1970 г. много млади хора напускат селото. Читалището остава без секретар и библиотекар, книгите не се обновяват, дейността замира, а сградата на старото читалище, построена с такъв ентусиазъм и любов, рухва.

Тогава, през 1997 година, по инициатива на тогавашният кмет Никола Камбуров и на доброволния труд на голямодряновци, започва изграждането на нова сграда на читалището. На 14 ноември 1997 година тя е открита официално.. Едва ли има много населени места, които през тези трудни години на прехода, могат да се похвалят с построяването на такъв нов читалищен храм, с нова библиотека и красив салон, в който стои голямодряновският девиз „Силата е в съгласието”.

Читалищната дейност започва да се възражда. От  2004 година се сформира певческа група, която съществува и до днес, вече 15 години. Фолклорна група „Зора” е носител на много награди, като най-престижната е сребърен медал от Фестивала в гр. Неделино.

Към читалището то 2009 година се сформира Кукерска група, която е с категория „Представителен състав”, носител на много отличия, едно от които е бронзов медал от Маскарадния фестивал в гр. Неделино.  Освен кукери, към читалището съществуват и други самодейни колективи – коледари, лазарки и танцова формация.

Библиотеката разполага с над 5000 тома, като всяка година библиотечният фонд се обогатява с нови книги. Най-голяма гордост за читалището е спечеленият проект „Глобални библиотеки” , благодарение на който библиотеката разполага вече с пет компютъра, два принтера и мултимедиен проектор.

Едва ли ще се върнат скоро младите хора в селото, но определено те се върнаха в народно читалище „Зора-1902”

Защото българската песен трябва да звучи! Защото българското хоро трябва да се играе! Защото българското слово трябва да се чува! И защото не се гаси, туй що не гасне!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg